ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО! Желаем на всички здраве ,благополучие и Светли Великденски празници!

25 Април 2019 г.
ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
Желаем на всички здраве ,благополучие и Светли Великденски празници!

Великден (Възкресение Христовo) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.
Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица и се празнува се 6 дни. Трапезата на празника трябва да е богата и красиво украсена. На нея присъстват боядисаните пъстри великденски яйца и козунаците. В много части на страната е прието по Великден да се приготвя агнешко месо.
Според традицията в полунощ – събота срещу неделя се ходи на църква за така наречената Тържествена литургия. Хората палят свещи и обикалят църквата ти пъти, а след това в полунощ започва литургията. Когато камбаните звъннат се поздравява с „Христос Воскресе!“ и се отговаря с „Воистина Воскресе“.

Някои интересни обичаи и факти за Великден от света

1. Традицията с великденския заек започва в САЩ през 18 век. Смята се, че произходът на тази традиция се корени някъде в Европа, но въпросът е спорен. У нас напоследък великденският заек също става все по-популярен.

2. Великден се празнува по различно време от източните и западните християни. Причината е, че датите на Великден се определят в зависимост от календара, който се следва – Юлиянският или Григорианският.

3. Във Франция, до X век през Страстната седмица се практикувало събуждане с вода.

4. Традиционно боядисването на яйцата се нарича писане или писанка. Боядисването навремето ставало с бои от естествени материали, например червена боя от червено цвекло. Останалата украса се прилагала върху яйцето чрез горещ въглен.

5. Латинското наименование на Великден – Easter, произлиза от името на англосаксонската богиня Eastre, която символизира началото на живота, с което са свързани яйцата.

6. В Ирландия, Велика Сряда се нарича Шпионска сряда, защото именно в този ден Юда предал Исус. В Ливан пък, този ден се смята за начало на лятото.

7. За американците Великден е втория празник по консумация на сладкиши след Хелоуин.

8. В Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Румъния се изпълнява много интересна традиция в понеделника след Великден. Мъжете пръскат жените си с вода, а целта е това да им донесе здраве и късмет. В замяна на това, дамите ги черпят с яйца, сладкиши и алкохол.

9. Във Филипините пък на Великден една от традициите повелява децата да се дърпат за косите, за да пораснат живи и здрави.

10. Във Великобритания също има любопитна традиция свързана с Великден. На Разпети петък се ядат специални хлебчета със стафиди с нарисуван кръст. Организират се състезания с вече боядисаните яйца, избира се склон и по него се търкалят вече декорираните яйца – победител е първият, чието яйце се търколи по склона.

 


Всички новини »
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН