1 февруари - "Празинкът на виното" в Асеновград

24 Януари 2019 г.
1 февруари - "Празинкът на виното" в Асеновград
     Асеновград е един от крупните лозаро – винарски райони в България и затова най- големият празник за града е този, свързан с поминъка, а това е Трифон Зарезан, който се чества на 1–ви февруари (стар стил). С този празник се поставя началото на пролетната обработка на лозята. Подготовката за празника започва няколко дни преди това и градът е обхванат от небивало оживление.
     Днес празникът Трифон Зарезан, Св. Трифон е основен за града. Център на празнуването му са поляните около параклиса "Св. Трифон", в южната част над града. Там около параклиса отвън се варят курбани, животните за които са осигурени от различни дарители. След празничната литургия в параклиса, свещеникът благославя курбаните и те се раздават на събраните хора. Всички, които желаят да празнуват на този ден се събират на компании по поляните, черпят се и се веселят. От местният "Винзавод" е осигурена голяма бъчва с вино,от което се раздава на всички присъстващи. Около обед започват пехливанските борби, в които участват момчета и мъже от различни възрасти. На победителя се дава овен, който традиционно се връчва от кмета на града.
     В Асеновград се провежда и кулинарният конкурс „Най-вкусните станимашки сармички“, който е част от „Празника на виното“. Паралелно се провежда национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта“ в градската библиотека „Паисий Хилендарски“. Празникът продължава до късно по поляните с игри, песни и хора.         
      .
 

Всички новини »
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН