24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, и къде може да го празнувате.

24 Май 2019 г.
24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, и къде може да го празнувате.
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.

Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, глаголицата, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 век се е ползвала и в Румъния.

Свързването на датата 24 май с Деня на славянската писменост и българската култура произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар като държавен, граждански календар, денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния и така тази дата добива по-голяма гражданственост. След 1968 г. църквата чествува Св. св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

КЪДЕ И КАК МОЖЕ ДА ПРАЗНУВАТЕ 24 МАЙ:

Шествие и тържествена церемония за 24 май

Столичната община организира общоградско шествие и церемония, посветени на празника. Шествието започва в 10:30 ч. от Археологическия музей до паметника на
Св. св Кирил и Методий пред Националната библиотека, където от 11 ч. ще започне и тържествената церемония. Желаещите да присъстват на церемонията ще бъдат допускани през контролно-пропускателния пункт за журналисти на ул. "Шипка" и през КПП в непосредствена близост до тролейбусната спирка на градския транспорт на бул. "Васил Левски"

Празник на буквите край НДК

За втора поредна година Столичната община, Националният дворец на културата и Българското национално радио организират концерт на открито за празника. Той ще се проведе в часовете между 17 и 20 ч. на Лятна сцена НДК с участието на Духов оркестър към Столична община, Джаз формация "София" с Яна Чакалска, Нели Рангелова, Младежки джаз бенд към Национално музикално училище "Любомир Пипков", Радиодеца към БНР, Оркестър за народна музика на БНР.

Диктовка на открито

Учените от института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" на Българската академия на науките канят всички, които желаят, да направят кратка диктовка. Тя е част от празничната им кампания "Написаното остава. Пиши правилно!", която се провежда на откритои в класните стаи в редица градове и села в България от 11 до 31 май. Диктовката в София ще се проведе от 10 до 14 ч. пред парка "Княжевска градина" срещу Софийския университет.

Празнично със Софийската филхармония

Софийската филхармония ще отбележи празника с два концерта. От 12 ч. Детският филхармоничен хор представя своя годишен концерт под наслов "Върви, народе възродени". В програмата са включени произведения от Ал. Текелиев, Б. Бритън, Б. Тричков, Г. Минчев, П. Пипков, П. Ступел, Хр. Недялков. Дирижира Славил Димитров, клавирен съпровод Капка Найденова, хормайстор Милена Яцино.

В 19 ч. музикантите от Софийската филхармония ще споделят сцената с филхармония "Пионер" в празничен концерт, в който ще звучат "Песен" из "Българска сюита" на Панчо Владигеров и Симфония N5 от Пьотр Илич Чайковски. На диригентския пулт застава Любомир Денев-син. Концертът е част от програмата на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".


 


 

Всички новини »
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН